25 Ocak 2009 Pazar

TMMOB “MEYDANLAR” Fotoğraf Yarısması

TMMOB
MiMARLAR ODASI
iSTANBUL BÜYÜKKENT ŞUBESi

Fotoğraf Yarışması
2010 Yılı Ajandası
“MEYDANLAR”

Bu yıl geleneksel fotoğraf yarısmamızın onuncusu gerçeklestirilmektedir. Her yıl ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanan “Dünya Mimarlık Günü” dolayısıyla gerçeklestirdiğimiz “Mimarlık ve Kent Senliği” etkinliklerinde sonuçlarını sergileyecek olduğumuz yarısmamızın teması, 2009 yılı için “meydanlar” olarak belirlenmistir.

ilk yerlesimlerle birlikte insanların bir araya geldiği, bulustuğu, sorunlarını tartıstığı bir mekân olan meydanlar, sosyal yasantının bir gelisimi olarak ortaya çıkmıs ve mimarlıkta daima önemli bir kent öğesi olarak ele alınmıstır.

Meydanlar, tarihi süreç içinde çesitli sekillerde olusmus ve islevlendirilmistir. Sosyal, ekonomik ve kültürel olarak tüm kente hizmet veren mekânlar olarak değerlendirildiği gibi, yeni kentlerin baslangıç noktası olarak da ele alınmıstır. Bu bağlamda, kentlerin sosyal, ekonomik ve kültürel belleklerinin de odak noktası olan meydanlar, özgün karakteristik bir kimliğe sahiptir. Bu yanlarıyla mimari ve kültürel mirasın da önemli bir parçasıdır.

Bütün bu nedenlerden ötürü, ilkesiz bir anlayısıyla yaklasılmaması gereken meydanlar, ne yazık ki ülkemizde her alanda süregiden tahribattan payını almaktadır. Hızla yok olan bu önemli kentsel mekânlarımızın mimari, sosyal ve kültürel yanlarıyla belgelenmesi ve görsel arsiv olusturulması, yarısmamızın ana amacıdır.

YARISMA KOSULLARI

Katılım: Yarısmaya, Türkiye’de çekilmis en çok 6 adet renkli ya da siyah/beyaz fotoğrafla, Seçici Kurul ve Ajanda Yayın Kurulu üyeleri dısında herkes katılabilir. Analog fotoğraflar 5x5 cm camlı çerçeveye konulmus 35 mm saydam olarak, dijital fotoğraflar ise uzun kenarı 40 cm olacak sekilde 300 dpi çözünürlükte tif ya da jpeg formatında CD’ye kaydedilmis olarak gönderilmelidir. Daha önce ödül almıs ve yayımlanmıs fotoğraflar ile bu fotoğrafların deklansör farklılığı içerenleri yarısmaya katılamaz; katılıp ödül almıs olsalar dahi ödül geri alınır. Fotoğraflar belge niteliği
tasıyacağından sayısal müdahaleler bu özellik dikkate alınarak yapılmalı, görüntünün ana yapısı değistirilmemelidir. Fotoğraf kenarlarında bosluk bırakılmamalı, herhangi bir çerçeveleme islemi yapılmamalıdır. Katılımcılar yarısma kosullarını kabul etmis sayılırlar.

Kimlik: Saydamlarda çerçevenin doğru bakıs yönünde sol alt kösesinin renkli bir nokta ile isaretlenmesi ve arka yüzüne katılımcının 6 rakamdan olusan rumuzunun ve fotoğraf numarasının yazılması gerekmektedir. Dijital fotoğraflarda bu bilgiler dosya adına yazılacaktır. Fotoğrafların üzerinde baska herhangi bir bilgi yer almayacaktır. Katılım formunda katılımcının açık kimliği ve iletisim bilgilerinin yanı sıra mutlaka her fotoğrafın numarası ile çekildiği yer ve tarih bilgisi ile varsa fotoğrafın adı yer almalıdır. CD kayıtlarındaki adlandırmalar katılım formu ile aynı olmalıdır. Katılım formu doldurulduktan sonra bir zarfa konarak zarfın üzerine sadece rumuz yazılmalıdır.

Fotoğrafların Gönderilmesi: Fotoğrafların ve katılım formunun bulunduğu zarf, postada zarar görmeyecek sekilde paketlenerek basvuru adresine gönderilebileceği gibi elden de teslim edilebilir. Postadaki olası gecikme, hasar ve kayıplardan Mimarlar Odası sorumlu tutulamaz.

Yarısma Takvimi:
Duyuru: 05 Ocak 2009
Son Katılma Tarihi: 31 Temmuz 2009
Seçici Kurul Değerlendirmesi: 17 Ağustos 2009
Sonuçların Açıklanması: 28 Ağustos 2009
Ödül Töreni ve Sergi Açılısı: 05 Ekim 2009 saat: 17.00
Fotoğrafların iadesi: 29 Ocak 2010

Seçmeler: Ajanda Yayın Kurulunun yarısmaya katılan fotoğraflar arasında (temaya uygunluk ve Türkiye ile sınırlılık açısından) yapacağı ön elemenin ardından Seçici Kurul tarafından 41 adet fotoğraf 2007 ajandası için seçilecektir.

Seçici Kurul (soyadı sırasıyla):
Behiç Ak (mimar)
Hilmi Etikan (belgesel film yönetmeni)
Seniz Kabadayı (fotoğrafçı)
Aras Neftçi (mimar ve fotoğrafçı)
ilteris Tezer (mimar ve fotoğrafçı)

Telif: Ajanda için seçilen 41 adet fotoğraf, ajanda dısında çesitli yöntemlerle çoğaltılmıs olarak yarısma sergisinde ve sergi duyurusunda, ayrıca Mimarlar Odası’nın öngöreceği kendisine ait her türlü yayın ve etkinlikte isim belirtilerek tanıtım amaçlı kullanılabilecektir. Kullanım hakkı eser sahibi ile birlikte kurumumuza ait olacaktır.

Ödüller:
Birincilik Ödülü: 3000 TL
ikincilik Ödülü: 2000 TL
Üçüncülük Ödülü: 1000 TL
En fazla 38 esdeğer ödül (her biri): 200 TL

Birincilik Ödülü verilecek fotoğraf, albüm ajandanın kapağı olarak kullanılacaktır. Ödül alan diğer fotoğraflarla birlikte esdeğer tüm fotoğraflar ajanda içinde yer alacaktır. Ödülün yanı sıra tüm katılımcılara “Mimarlar Odası istanbul Büyükkent Subesi Kültürel Katkı Belgesi” verilecektir.

Fotoğrafların iadesi: Ajanda için seçilecek 41 fotoğraf dısındaki fotoğraflardan yalnızca saydam olanlar, ajanda yapımından sonra ödemeli kargo ile iade edilecektir. Postadaki aksaklık, hasar ve kayıplardan Mimarlar Odası sorumlu tutulamaz. Ayrıca, gönderildiği adreste teslim alınmadığı için geri dönen fotoğraflar TFSF merkezine tutanakla teslim edilecektir.

Basvuru:
Güler POLAT YESiLBAĞ
TMMOB Mimarlar Odası istanbul Büyükkent Subesi
Yıldız Sarayı Dıs Karakol Binası, Barbaros Bulvarı 34349 istanbul
Tel: (212) 227 69 10 Faks: (212) 236 85 28
yarisma@mimarist.org , http://www.mimarist.org/

Ajandamız ticari amaç tasımayan, kendi giderlerini karsılayan bir kültür hizmeti
olarak gerçeklestirilmektedir.

Yarısmamız Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nca onaylanmıstır. (2009/02 )
Yarısma süresince TFSF temsilcisi bulunacaktır.

Hiç yorum yok: